Banánový dort 2
5. 10. 2009
Ingredience:
- 230 g másla + na vytření forem
- 300 g polohrubé mouky + na vysypání forem
- 1½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 6 velkých zralých banánů
- 4 lžíce kysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 420 g pískového cukru
- 4 velká vejce
Na krém
- 500 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
Na karamelovou polevu
- 100 g pískového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 30 minut
- Pečení: 30-35 minut
- Počet porcí: 8
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.2. Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.
3. Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.
4. Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.
5. Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.
6. První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář